Musclo zebrat

El càmping Gasset de Talarn s'ha anticipat a les administracions i ha construït una instal·lació per desinfectar les embarcacions que vulguin navegar al pantà de Sant Antoni, a Talarn. Aquest servei privat, però d'ús públic, ha començat a funcionar l' 11 de Juny del 2009.

Els responsables del càmping emetran un certificat de neteja i desinfecció a les barques perquè en cas de controls per part del agents rurals els propietaris puguin demostrar que naveguen amb els permisos adients. Per controlar els accessos d'embarcacions a l'embassament només es deixarà set accessos oberts.

La navegació al pantà de Talarn està temporalment prohibida per la presència del musclo zebrat. Durant el transcurs de la reunió mantinguda entre representants del Govern, el departament de Medi Ambient, de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i de l'Agència Catalana de l'Aigua, s'ha acordat prohibir l'accés a diferents zones del llac, excepte aquelles que estiguin controlades.

Segons informa l'ACN, també s'ha decidit que mentre la instal·lació de desinfecció de barques permanent - que s'ha de construir en una àrea de servei del municipi de Talarn - no estigui operativa, els usuaris podran utilitzar temporalment la del càmping Gasset. Els navegants hauran de portar visible que el permís de navegació i el certificat de desinfecció de les barques.

Al Pirineu no hi ha cap altre pantà afectat pel musclo zebrat. Curiosament els que estan per sota de Talarn, com són els de Cellers i Camarasa, estan lliures de la plaga. Sant Llorens i Rialb són d'altres embassaments amb presència d'aquesta espècie invasora. A Sant Llorenç estan pendents d'autorització de les instal·lacions de desinfecció i Rialb ja ho té en regla.